Инфекциите, причинени от ентеровируси, са най-разпространените това лято сред децата. Те

...
Инфекциите, причинени от ентеровируси, са най-разпространените това лято сред децата. Те
Коментари Харесай

Специалист от Варна: Вирусите това лято могат да причинят и менингит

 Инфекциите, породени от ентеровируси, са най-разпространените това лято измежду децата. Те протичат с висока температура, диария и повръщане, като могат да причинят и менингит.

Това съобщи в изявление за Дарик началникът на Втора детска клиника във варненската болница " Св. Марина " доцент Миглена Георгиева, която посъветва родителите неотложно да се извърнат към педиатър, в случай че децата им имат такива признаци. По думите на доцент Георгиева, този сезон ще бъде доста тежък във връзка с вирусните инфекции.

" Трябва доста да се внимава при визитите на басейни и да се съблюдават обикновени хигиенични привички. На децата би трябвало да бъде обяснено да не гълтат вода, след къпане да се изплакват на душовете, след излизане от водата да не употребяват незабавно храни. Вирусите оцеляват по-трудно в солената морска вода. Трябва обаче да се заобикалят препълнените плажове и къмпингуването наоколо до отходни канали и застояли води ". 

" Опасна за здравето през лятото може да е потреблението на риба, месо, млечни артикули и сокове, които са престояли повече от два часа на топло ", предизвести доцент Георгиева.  

На 16 юли в болница " Св. Марина " ще бъде открит Център по муковисцидоза, в който огромен екип от експерти ще обслужва деца и възрастни.  Заболяването стартира още в детска възраст и е определяно като най-честата рядка болест при бялата раса. В международен мащаб заболеваемостта е 1:2500. Пациентите в България са към 260, а в Североизточния район - 60 души на възраст от 1 до 42 години.  

" Заболяването е генетично наследствено и  засяга главно белите дробове и храносмилателния тракт. Страда обаче и черният дроб и 30 % от пациентите развиват цироза.Благодарение на развиването на медицината в развитите страни пациентите живеят до 50-60 години. В България има такива, които са над 40-годишна възраст ", сподели още доцент Миглена Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР